Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φακοθρυψία
         
 

Η τεχνική της φακοθρυψίας στην εγχείρηση καταρράκτη
 
Ο φακός του ματιού χωρίζεται σε 3 μέρη:
·         Το κεντρικό μέρος λέγεται πυρήνας του φακού
·         Το εξωτερικό λέγεται φλοιός
·         Όλα αυτά περιβάλλονται από μια λεπτή διαφανή μεμβράνη, σαν σελοφάν, που λέγεται περιφάκιο  ή κάψουλα του φακού
 
 
 
 
 
                        
Ο πυρήνας του φακού είναι συνήθως πιο πυκνός και πιο σκληρός από τον φλοιό.
Για να αφαιρέσουμε τον καταρράκτη πρώτα κάνουμε μια μικρή τομή 2 έως 3 χιλιοστών στον κερατοειδή. Ακολούθως με μια κυκλική τομή στο μπροστινό μέρος του περιφακίου ανοίγουμε μια οπή. Από εκεί με μια ειδική μικροχειρουργική συσκευή φακοθρυψίας και με την βοήθεια υπερήχων υψηλής εξειδίκευσης θρυμματίζουμε πρώτα τον πυρήνα του καταρράκτη.
 
 
 
 
 
                                            
 
Η συσκευή ονομάζεται Φακοθρυψία από τις λέξεις φακός + θρυμματίζω.
Η συσκευή έχει ένα μεταλλικό probe το οποίο δονείται μπρος - πίσω σε υψηλή συχνότητα διασπώντας τον πυρήνα από τον θολωμένο φακό (καταρράκτη) σε μικροσκοπικά τεμαχίδια , τα οποία εν συνεχεία αναρροφώνται και αποβάλλονται από το ίδιο το μηχάνημα.
Κατόπιν, με την βοήθεια άλλων μικροσυσκευών, καθαρίζουμε τον μαλακότερο φλοιό και το εναπομείναν περιφάκιο.
Ο καλός καθαρισμός του περιφακίου έχει μεγάλη σημασία, γιατί αν δεν αφαιρεθούν όλα τα κύτταρα τότε αφενός δεν θα έχουμε μετεγχειρητικά καλή όραση, αφετέρου θα δημιουργηθεί γρήγορα δευτερογενής καταρράκτης.
Η διαδικασία αυτή του καθαρισμού του περιφακίου είναι πολύ λεπτή καθώς υπάρχει κίνδυνος ρήξης του οπισθίου περιφακίου.
 
                                    
 
Η ακεραιότητα του οπισθίου περιφακίου είναι απαραίτητη καθώς εκεί θα «φωλιάσει» ο τεχνητός ενδοφακός (IOL) που θα τοποθετήσουμε, προκειμένου ο ασθενής να έχει την καλύτερη δυνατή μετεγχειρητική όραση.
Όλη αυτή η διαδικασία της επέμβασης, γίνεται σε χειρουργείο , με τοπική αναισθησία (με σταγόνες) και με την βοήθεια ισχυρών οφθαλμολογικών μικροσκοπίων, απαραιτήτων για τις λεπτές κινήσεις μιας τόσο εξειδικευμένης επέμβασης.
 
    
 
                            

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/