Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μυωπία-Laser -Lasik
         
 Διαθλαστική
Χειρουργική

 

Όσοι από εμάς πάσχουν από μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό, ( δηλαδή για περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας μας), τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής που φοράμε, γίνονται πολλές φορές αιτία ενοχλήσεων και συχνά μειονέκτημα μια και ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτά. Είτε πρόκειται για λόγους ασφαλείας, είτε για λόγους προσωπικής αισθητικής και άλλοτε πάλι για την δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορες δραστηριότητες ( πχ αθλητές), ή όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φορούν γυαλιά (π.χ. αεροπόροι, αθλητές, πυροσβέστες, αστυνομικοί κλπ) . Επίσης πολλοί χρήστες φακών επαφής  δεν τους ανέχονται πλέον  μιας και όλο περισσότερα μάτια εμφανίζουν δυσανεξία και αλλεργίες είτε στους ίδιους τους φακούς , είτε   συνηθέστερα στα χημικά υγρά καθαρισμού.


  

 

Τι σημαίνει επέμβαση με το Excimer Laser ;

Το Excimer Laser αλλάζει την καμπύλη της πρόσθιας επιφανείας του κερατοειδούς  του οφθαλμού κι έτσι τροποποιεί τη διαθλαστική του ισχύ ώστε να εξαλειφθεί ή μειωθεί η ανωμαλία . Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Φωτοδιαθλαστική Κερατοσμίλευση (ΦΔΚ). Είναι μια ασφαλής επέμβαση που πραγματοποιείται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου και αποτελεί προς το παρόν την πλέον προχωρημένη τεχνολογικά μέθοδο αποκατάστασης της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Η επέμβαση γίνεται με σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά. Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά. Έτσι, επιτυγχάνεται η άμεση αποκατάσταση της όρασης (μέσα σε μία μέρα) και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κάποιας θολερότητας   του κερατοειδούς μετεγχειρητικά.  O ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

1.  Η ηλικία του υποψηφίου   να είναι   μεγαλύτερη των 18  ετών.

2. Οι βαθμοί τού διαθλαστικού του προβλήματος να παραμένουν σταθεροί τα τελευταία 2 χρόνια.

3. Τα μάτια του να είναι  υγιή και να μην πάσχει από άλλες γενικές παθήσεις  (πχ. Γλαύκωμα, υπερτονία, μεγάλη ξηροφθαλμία, ερπητική κερατίτιδα κλπ) που μπορεί να επιδρούν ή να σχετίζονται με τα μάτια του. Μην παραλείψετε να αναφέρετε στον γιατρό όλα τα φάρμακα που πιθανόν παίρνετε. Επίσης η γυναίκα υποψήφια για λέιζερ να μην είναι έγκυος ή θηλάζουσα.

 

Πως διορθώνει το  Laser το διαθλαστικό μας πρόβλημα;

Το Excimer Laser τροποποιεί το σχήμα της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνει την ανάγκη χρήσης των γυαλιών  ή των φακών επαφής. Το Laser επιδρά σε βάθος ιστού 20-120 μικρών (1 μικρό = 1 χιλιοστό του χιλιοστού) δηλ. στο 3-25% περίπου του πάχους του κερατοειδούς (επιφάνεια του ματιού) χωρίς να επιδρά σε παρακείμενο ιστό, οφθαλμικό ή άλλο, και χωρίς να επηρεάζει την ανθεκτικότητα του βολβού. . Η LASIK,  ενδείκνυται για μυωπίες περίπου από  1.00 μέχρι  11.00 βαθμούς και ανάλογα με τις ενδείξεις για κάθε άτομο. Η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός περίπου μέχρι 6 βαθμούς , ανάλογα με την περίπτωση, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την ανωμαλία εφόσον είναι μεγαλύτερη.

                     

Ποιες είναι οι διαδικασίες πριν από την επέμβαση;

 Ο ασθενής, πριν από την επέμβαση, εξετάζεται και ελέγχεται πλήρως η διάθλασή του (τα γυαλιά με τα οποία βλέπει άριστα), η κατάσταση του κερατοειδούς του με ειδικά τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, η διάμετρος της κόρης του στο σκοτάδι, η ποσότητα των δακρύων του κ.ά. Εννοείται βεβαίως ότι έχει προηγουμένως εξετασθεί για οποιοδήποτε άλλο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Αν φοράτε φακούς επαφής τότε, αναλόγως με τον τύπο  , πρέπει να διακόψετε την εφαρμογή τους 2 εβδομάδες  για τους μαλακούς  ή 4  εβδομάδες για τους σκληρούς  πριν από την διορθωτική επέμβαση. Επίσης, πριν από την επέμβαση πραγματοποιείται και ένας τελευταίος έλεγχος της διάθλασής του ώστε με τα αποτελέσματα όλων αυτών των εξετάσεων να τροφοδοτηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του μηχανήματος.

Συνοπτικά :

·  Δεν βάζουμε κάθε είδους καλλυντικά , όπως κρέμες προσώπου, λοσιόν , ζελέ μαλλιών , make-up ή άρωμα την ημέρα του χειρουργείου.

·  Τρώμε ένα ελαφρύ πρόγευμα.

·  Φοράμε φαρδιά άνετα ρούχα χωρίς γραβάτες και σφιχτούς γιακάδες.

·  Παίρνουμε τα τυχόν φάρμακά μας κανονικά.       

·  Μας συνοδεύει ένας δικός μας άνθρωπος  ο οποίος και θα οδηγήσει μετά το χειρουργείο για να μας πάει σπίτι.

 

 

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία της επέμβασης;

Εξαρτάται από το είδος της επέμβασης.

1. Αν πρόκειται για δράση του Excimer Laser πάνω στην πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς (Photorefractive Keratoplasty ) - PRK περίπου 30 λεπτά που κατανέμονται ως εξής: για 15 λεπτά πριν από την επέμβαση ενσταλλάζονται στο μάτι αναισθητικές σταγόνες. Τα υπόλοιπα 10-15 λεπτά απαιτούνται για την τοποθέτηση του ασθενούς κάτω από το μικροσκόπιο, την εξοικείωση του με το χώρο και τους ήχους του, τον προγραμματισμό του μηχανήματος και την αφαίρεση του επιθηλίου. Η επέμβαση αυτή καθ' εαυτή διαρκεί 30-120 δευτερόλεπτα ανάλογα με την διόρθωση που έχει προγραμματισθεί και τον τύπο του μηχανήματος. Ενδείκνυται κυρίως για χαμηλές μυωπίες (μέχρι 3-4 βαθμούς) αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε λίγο μεγαλύτερες όταν το πάχος του κερατοειδούς δεν μας επιτρέπει να κάνουμε LASIK.

2. Αν πρόκειται για δράση του Excimer Laser μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς (ενδοστρωματική κερατοσμίλευση) LASIK ,  τότε ο χρόνος που απαιτείται αυξάνεται για περίπου  5 λεπτά και τούτο γιατί  προχωρούμε στη δημιουργία ενός κερατοειδικού κρημνού (flap) , σαν καπάκι, που το σηκώνουμε  προς τα πίσω. Το laser δρα κάτω από τη επιφάνεια  του κερατοειδούς, σμιλεύοντας την επιφάνειά του χωρίς να την τραυματίζει. Επανατοποθετούμε το  flap στην θέση του και η επέμβαση τελειώνει. 

Είναι η επέμβαση με το Laser επώδυνη;

Και οι δυο επεμβάσεις είναι τελείως ανώδυνες γιατί πριν από αυτές ενσταλλάζονται σταγόνες αναισθητικού.  Δεν γίνεται καμία ένεση στο μάτι. Η διαδικασία είναι συνεχώς ελεγχόμενη και σε κάθε κίνηση του ματιού σας, το μηχάνημα ακολουθεί την κίνηση ή σταματά αυτόματα το Laser. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, έχετε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό που θα μπορεί να   σας ενημερώνει για κάθε βήμα της διαδικασίας

Χρειάζεται να πάρω άδεια από την δουλειά μου;

 Καλό θα ήταν  να ζητήσετε  τουλάχιστον 5 μέρες άδεια από την εργασία σας και να αποφύγετε κουραστικές  δραστηριότητες .  Η συνολική περίοδος αποχής από την εργασία εξαρτάται και από το επάγγελμα του ασθενούς, σπάνια ωστόσο ξεπερνά τις 7-8 ημέρες.

Ποια θα είναι η όραση μου  μετά από μια επέμβαση ΦΔΚ;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του αρχικού διαθλαστικού προβλήματος. Πολύ μεγάλα διαθλαστικά προβλήματα είναι δυνατόν να μη διορθωθούν απολύτως . Ο στόχος της διόρθωσης της οράσεως με λέιζερ είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην όραση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί στους ασθενείς την 'τέλεια' ή 10/10 όραση, οι περισσότεροι ασθενείς με λέιζερ δεν χρειάζονται πια γυαλιά ή φακούς επαφής για να οδηγήσουν, να κάνουν κάποιο άθλημα, να δουν τηλεόραση ή να συμμετέχουν σε επαγγέλματα που απαιτούν άριστη όραση. Μερικοί μάλιστα με την σύγχρονη πλέον τεχνολογία καταφέρνουν να δουν περισσότερο από 10/10 μετά την επέμβαση. Γυαλιά κατά την οδήγηση το βράδυ και κατά την ανάγνωση μπορεί μερικές φορές να χρειάζονται, ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα στην όραση. Η όραση μπορεί να είναι σχετικά θολή τις πρώτες 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση κι αυτό όμως εξαρτάται από το βαθμό διόρθωσης πριν την επέμβαση. Συνήθως οι ασθενείς μπορούν να οδηγούν χωρίς γυαλιά μετά το πρώτο δεκαήμερο.

 

 

 

 

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Τα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεση μας από έναν αριθμό αρκετών εκατομμυρίων ασθενών που υπέστησαν τις συγκεκριμένες επεμβάσεις δείχνουν ελάχιστες επιπλοκές. Εν τούτοις, όπως σε όλες τις ιατρικές πράξεις, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Οι 3 κύριες αφορμές ανησυχίας είναι η μόλυνση, οι θολερότητες   του κερατοειδούς, επιπλοκές κατά τη δημιουργία του Flap στη μέθοδο LASIK και η ατελής διόρθωση.
Για να αποφύγουμε την μόλυνση σας δίνουμε   προληπτικά αντιβιοτικές σταγόνες αμέσως μετά την επέμβαση έτσι  το ενδεχόμενο μόλυνσης είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά ακόμη κι αν αυτή  συμβεί αντιμετωπίζεται  με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Θολερότητα:  Είναι δυνατόν, πολύ σπάνια , να παρατηρηθεί μια επιφανειακή θολερότητα του κερατοειδούς  που μπορεί να παρενοχλεί την όραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζεται μέσα στους 12 πρώτους μετεγχειρητικούς μήνες. Όταν , σπανιότατα, η θολερότητα εμμένει και έχει μας παρεμποδίζει στην καθαρή όραση είναι δυνατόν να αφαιρεθεί   με το Laser και χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Οι επιπλοκές κατά τη δημιουργία του flap αποτελούν ένα πολύ σπάνιο γεγονός που  , εφ'όσον συμβεί, μπορεί    να απαιτήσει   θεραπεία ή και διακοπή της επεμβάσεως. Οι υποδιορθώσεις   με συμπληρωματική επέμβαση μπορούν να εξαλειφθούν ενώ οι υπερδιορθώσεις, εφ'όσον παραμείνουν, με την κατάλληλη αγωγή κατά κανόνα αντιμετωπίζονται. Οι συμπληρωματικές επεμβάσεις είναι πιο συνηθισμένες σε ψηλούς βαθμούς. Αυτές μπορεί να γίνουν όταν η όρασή σας έχει σταθεροποιηθεί εκτός εάν δεν είναι ιατρικώς αποδεκτό ή θεωρηθεί ανασφαλές για την γενικότερη υγεία των ματιών σας. Θα πρέπει να υπάρχει ικανός κερατοειδικός ιστός ώστε να προβούμε σε μια συμπληρωματική επέμβαση . Θα πρέπει να γίνει μια επαναληπτική μέτρηση του εναπομείναντος κερατοειδικού ιστού και ιατρική αξιολόγηση. Συμπληρωματικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχει επιτευχθεί επαρκής επούλωση και σταθερότητα του κερατοειδούς.

Θεραπεύονται τελικά οι διαθλαστικές ανωμαλίες με το Laser;

 Με το laser αντικαθιστούμε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής μας.  Κατά κανένα τρόπο δεν επεμβαίνουμε στην πάθηση μυωπία. Και όταν λέμε πάθηση εννοούμε όλες τις αλλοιώσεις του βολβού που συνοδεύουν μια υψηλή, κατά κανόνα, μυωπία όπως: αλλοιώσεις βυθού, πιθανότητες αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς  , λέπτυνση σκληρού  κ.λ.π.


Μπορεί να μεγαλώσει η μυωπία μου μετά  το  Laser;

Η μυωπία μπορεί, σπανίως, να μεγαλώσει μετά την επέμβαση για δυο κυρίως λόγους:
α. Εάν, η επουλωτική διαδικασία σε ένα άτομο είναι πολύ έντονη, τότε είναι δυνατόν να παρατηρηθεί υποστροφή της μυωπίας. Αυτό συμβαίνει στους 6 πρώτους μήνες και, σ' αυτή την περίπτωση, μπορούμε, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να επανεπέμβουμε με το Laser διορθώνοντας έτσι το υπολειπόμενο πρόβλημα , χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση.
β. Η μυωπία είναι μια εξελικτική πάθηση που σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί να αρχίσει ξαφνικά να ανεβαίνει. Αυτό, ούτως ή άλλως, θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από την επέμβαση του Laser. Το κέρδος που έχει αυτός που χειρούργησε τη μυωπία του είναι ότι ακόμη κι αν αυτή αρχίσει να μεγαλώνει θα ξεκινήσει ξανά περίπου από το   μηδέν. Αν, π.χ., κάποιος είχε 6 βαθμούς μυωπία και του μείνει μετά την εγχείρηση μισός βαθμός τότε, αν η μυωπία του έπειτα από έναν χρόνο μεγαλώσει κατά ένα βαθμό θα καταλήξει να έχει 1,5 βαθμό (0,5 που τού είχε απομείνει συν ένας που ανέβηκε), ενώ αν δεν είχε χειρουργηθεί θα είχε 7 βαθμούς (6 που είχε και 1 που ανέβηκε).

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕ LASER

  Η κύρια οδηγία είναι να μην τρίβετε, μην ακουμπάτε ή πιέζετε τα μάτια σας για    ένα με ενάμισι μήνα μετά την επέμβαση . Συνήθως φοράτε ειδικές "ασπίδες ματιών" κατά τη διάρκεια του ύπνου για μία εβδομάδα  περίπου.  Δεν λουζόσαστε και δεν παραμένετε σε βρώμικους και σκονισμένους χώρους για 15 τουλάχιστον μέρες. Εάν πρέπει να κάνετε ντους ή να λουστείτε φοράτε γυαλιά κολύμβησης για να προστατεύσετε τα μάτια σας ή λούζεστε ανάσκελα όπως σε κομμωτήριο. Για να αποφευχθεί μόλυνση θα πρέπει να περιμένετε μέχρι και δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση ή όποτε σας συστήσει ο γιατρός σας προτού χρησιμοποιήσετε λοσιόν, κρέμες ή μεϊκ-απ γύρω από τα μάτια. Πρέπει επίσης να αποφύγετε την κολύμβηση, το υδρομασάζ και το ζεστό μπάνιο για 1-2 μήνες. 

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ στα μάτια σας (ιδιαίτερα μάσκαρα) για το ίδιο διάστημα. Επίσης θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν επιτρέπονται βάρη, καθώς επίσης εάν θα πρέπει να απουσιάσετε από την εργασία σας. Δεν κάνουμε γυμναστική  ή σπορ για μία εβδομάδα, ιδιαίτερα με σωματική επαφή – πχ ποδόσφαιρο , πυγμαχία κλπ για 1 μήνα.. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας από τυχόν χτυπήματα και από είσοδο ξένων σωμάτων σε αυτά.

Σας προτείνουμε μετά την επέμβαση να παραμείνετε στην αίθουσα αναμονής για περίπου μισή ώρα με τα μάτια κλειστά και να ηρεμήσετε.

Μετά την επέμβαση θα αισθάνεστε υπνηλία και καλό θα είναι να ξεκουραστείτε το συντομότερο. Ο ύπνος θα σας βοηθήσει αρκετά   στην επιτάχυνση της επούλωσης. . Τα δάκρυα, η φαγούρα και το ελαφρύ κάψιμο στα μάτια είναι απολύτως φυσιολογικά.   Θα σας δώσουμε φαρμακευτική αγωγή ώστε να αισθάνεστε περισσότερο άνετα. Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση η όρασή σας θα είναι θαμπή. Είναι φυσιολογική αντίδραση σε όλους τους ασθενείς. Για οτιδήποτε νομίζετε οτι σας προβληματίζει μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, Αυτός θα λύσει κάθε απορία σας και θα σας δώσει οδηγίες για την συχνότητα της παρακολούθησης.

Σας υπενθυμίζουμε: Η μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι τόσο σημαντική για το καλό αποτέλεσμα όσο και η ίδια η επέμβαση

       

 

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου   , 210 2011933, 6946738344.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/