Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Προλακτίνη, γονιμότητα και οπτικά πεδία
         
 
Η προλακτίνη (PRL) είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση. Η ορμόνη αυτή συνδέεται άμεσα με την παραγωγή γάλακτος. Στον θηλασμό, το πιπίλισμα της θηλής του μαστού από το νεογνό ερεθίζει την παραγωγή προλακτίνης και έτσι την παραγωγή γάλακτος, προετοιμάζοντας τον μαστό για τον επόμενο θηλασμό.
 
Έχει βρεθεί ότι τα ψηλά επίπεδα προλακτίνης είναι μια βασική αιτία υπογονιμότητας στην γυναίκα.
Πολλές φορές αυτά τα αυξημένα επίπεδα, μπορεί να οφείλονται σε αδένωμα της υπόφυσης. Ο πάσχων ή η πάσχουσα το αντιλαμβάνεται με έκκριση ενός υγρού σαν γάλα από την θηλή του μαστού.
          
 
Επειδή η υπόφυση κατασκηνώνει σε μια περιοχή του κρανίου που λέγεται τουρκικό εφίππιο (σαμάρι), όταν έχουμε αδένωμα υπόφυσης, τότε ασκούνται πιέσεις σε παρακείμενους ιστούς. Ένα σημαντικό ανατομικό στοιχείο, που βρίσκεται πάνω από την υπόφυση και πιέζεται από την διόγκωσή της, είναι το οπτικό χίασμα. Στο οπτικό χίασμα, χιάζονται οι οπτικές ίνες που έρχονται από τα δυο μάτια στην διαδρομή τους προς τον εγκέφαλο. Η άσκηση πίεσης πάνω σε αυτές τις ίνες , από την διογκωμένη υπόφυση, προκαλεί βλάβες στην όραση και κυρίως στα οπτικά πεδία. Γι΄αυτό ο πάσχων από αυξημένη προλακτίνη, πρέπει να ελέγχει τα μάτια του και ιδίως με την εξέταση των οπτικών πεδίων, την Αυτόματη Έγχρωμη Ηλεκτρονική Περιμετρία, καθώς και οι εμφανίζοντες μη αιτιολογούμενη έκπτωση των οπτικών πεδίων πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα προλακτίνης.
Πολλές φορές το άγχος μπορεί να προκαλέσει μικρή αύξηση της προλακτίνης στο αίμα.
Ο σημαντικός ρόλος της αυξημένης προλακτίνης στην γυναικεία υπογονιμότητα καθιστά τον αιματολογικό έλεγχο της , σε κάθε γυναίκα που εμφανίζει υπογονιμότητα, απολύτως αναγκαία.
Επίσης διαταραχές του γεννητικού κύκλου της γυναίκας προκαλείται από αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα.
 
Επίσης , με την πλέον εξειδικευμένη  συσκευή οπτικών πεδίων τύπου Octopus, κάνουμε καθημερινά και  σε λίγα λεπτά της ώρας την εξέταση της Αυτόματης Έγχρωμης Ηλεκτρονικής Περιμετρίας, σε περιπτώσεις αυξημένων επιπέδων προλακτίνης.
 


Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/