Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Computer και μάτια -Computer Vision Syndrome
         
 
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας πάσχουν από το CVS (ComputerVisionSyndrome). Θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν μια μάστιγα της εποχής μας για τους ανθρώπους που εργάζονται μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 

Εμφανίζεται προς το τέλος μιας πολύωρης κουραστικής μέρας στο γραφείο ή και στο σπίτι μπροστά στο PC. Ερεθισμένα μάτια, που είναι στεγνά, κόκκινα, δακρυσμένα με θολή όραση, με πόνους στην πλάτη και βάρος στο κεφάλι είναι λίγα από τα συμπτώματα του CVS.
 
 
 
                        
Η κατάσταση αυτή γνώρισε θεαματική αύξηση των πασχόντων λόγω του ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού των ατόμων που εργάζονται μπροστά σε
computer. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι οι χαρακτήρες γραμμάτων και εικόνων στο PC σχηματίζονται από pixels αντί για συμπαγείς χαρακτήρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μάτια να χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια να διακρίνουν ένα κείμενο σε ένα κομπιούτερ από ότι σε ένα τυπωμένο έντυπο. Αυτό προκαλεί έντονο ερεθισμό και κούραση στα μάτια. Άλλη αιτία είναι το ότι η οθόνη του PC δημιουργεί ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που επιδεινώνει την ξηροφθαλμία , που ούτως η άλλως προκαλείται από την πολύωρη εργασία στο PC. Επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται, από την πολύωρη στάση μας μπροστά στο PC, στον αυχένα, την πλάτη ή τους καρπούς των χεριών επιδεινώνουν το πρόβλημα.
 
 
 
Βέβαια, τα προβλήματα αυτά πολλές φορές υποκρύπτουν την ύπαρξη και άλλων προβλημάτων. Για παράδειγμα διαθλαστικές ανωμαλίες όπως ο αστιγματισμός , η μυωπία, η υπερμετρωπία μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν το CVS (ComputerVisionSyndrome).
 

Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η Ανεπάρκεια σύγκλισης των ματιών. Αυτή είναι μια κατάσταση οπού τα μάτια δεν μπορούν να συγκλίνουν σωστά όταν εργάζονται σε κοντινή απόσταση.
 

Επίσης οι πονοκέφαλοι μπορεί να υποκρύπτουν και κάποια άλλη παθολογική κατάσταση ( πχ αναιμία , υπέρταση κλπ).
 

Γι' αυτό οι πάσχοντες από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει εκτός από τις   οδηγίες που θα δώσουμε να απευθύνονται πρώτα και κύρια στον οφθαλμίατρο, για τον εντοπισμό και την ενδεχόμενη θεραπεία της αιτίας πρόκλησης του προβλήματος.
 
                                 
 
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το CVS:
 
 
 
1.Να κάνετε σύντομα διαλείμματα (περίπου 5 λεπτά κάθε μισή ώρα) όταν έχετε πολύ δουλειά μπροστά στην οθόνη του computer.
 
2. Στο σύντομο αυτό διάλειμμα να κοιτάτε μακριά αν είναι δυνατό από το παράθυρο του χώρου που εργάζεστε.
 
3. Κρατείστε κλειστά τα μάτια για λίγα λεπτά της ώρας τεντώνοντας τα χέρια και το σώμα σας και αφού σηκωθείτε από την καρέκλα σας για να ξεμουδιάσετε.
 
4. Η οθόνη του PCείναι περίπου 50 εκατοστά από τα μάτια σας.
 
5. Να αποφεύγετε τις αντανακλάσεις άλλων φωτεινών πηγών πάνω στην οθόνη σας.
 
6. Πίνετε άφθονο νερό, ιδίως αν εργάζεστε , σε κλιματιζόμενο χώρο.
 
7. Να ρίχνετε συχνά τεχνητά δάκρυα, κατά προτίμηση χωρίς συντηρητικά, στα μάτια σας.
 
8. Κλείστε ραντεβού με τον οφθαλμίατρο σας για να ελέγξετε τα μάτια σας και στην εξέταση  αυτή να συμπεριληφθεί έλεγχος διαθλαστικός, για ξηροφθαλμία καθώς και ορθοπτική μελέτη για την ύπαρξη ανεπάρκειας συγκλίσεως.
 
 

 Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 6946738344, 210 2011933 και 211 0192839

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/