Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης
         
 

Το Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης ( ΓΦΠ) , λέγεται και γλαύκωμα χαμηλής πίεσης.

Συνήθως στο πιο συνηθισμένο τύπο Γλαυκώματος , που είναι το Χρόνιο Απλό  Γλαύκωμα  (ΧΑΓ) , η αιτία που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, και συνεπακόλουθα απώλεια της όρασης, είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.
Τα φυσιολογικά όρια της πίεσης του ματιού κυμαίνονται μεταξύ 10 και 21 χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mm Hg), μετά από συνυπολογισμό του πάχους του κερατοειδούς με παχυμετρία. Βέβαια αυτό εξατομικεύεται , γιατί υπάρχουν άνθρωποι που με ψηλότερη πίεση δεν παθαίνουν βλάβες , ενώ αντίστοιχα άλλοι με χαμηλότερες πιέσεις παθαίνουν.
Στο ΓΦΠ (Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης) η πίεση του ματιού βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα.
                                
Ποιο είναι το ποσοστό πασχόντων από Γλαύκωμα και ποιο από Γλαύκωμα Φυσιολογικής πίεσης;
Σύμφωνα με μελέτες διαφόρων πανεπιστημίων , σε ηλικίες άνω των 40 ετών , ένα ποσοστό 2-4% , πάσχει από Γλαύκωμα . Από αυτούς περίπου ένα 15-25% πάσχει από Γλαύκωμα Χαμηλής ή Φυσιολογικής Πίεσης.
Σύμφωνα με το Baltimore Eye Study ,  το 50% των ατόμων που βρέθηκαν με αλλοιώσεις στον οπτικό δίσκο ( η πρόσθια επιφάνεια του οπτικού νεύρου) και με βλάβες στα οπτικά πεδία , είχαν πίεση μικρότερη από 21 mm Hg σε μία επίσκεψη, και ένα 33% είχαν πάλι πίεση μικρότερη από 21 mm Hg σε δεύτερη επίσκεψη.
Το Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης είναι μάλλον συχνότερο στις γυναίκες.
 
Ποιες είναι οι αιτίες για το   Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης;
Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για το Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης σχετίζονται με ιδιομορφίες και ευπάθεια του οπτικού νεύρου καθώς και με αιμοδυναμικούς λόγους που προκαλούν προβληματική θρέψη του οπτικού νεύρου. Καταστάσεις όπως αγγειόσπασμος, ισχαιμία , αρτηριοσκλήρυνση, υπνική άπνοια, ημικρανία , νυκτερινή υπόταση, αυξημένη αιμοδυναμική αντίσταση στις καρωτίδες ή και στις οφθαλμικές αρτηρίες, παθήσεις καρδιαγγειακές, αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια , σακχαρώδης διαβήτης , το stress , μπορούν να δημιουργήσουν μειωμένη αιματική ροή στο οπτικό νεύρο με επακόλουθο γλαυκωματικές βλάβες .Επίσης παθήσεις του θυρεοειδούς, αυτοάνοσα νοσήματα, παθήσεις με αυξημένη πηκτικότητα του αίματος, λήψη στεροειδών φαρμάκων, μυωπία, πρόσφατη απώλεια αίματος, νόσος Αλτζχάιμερ, οφθαλμικά τραύματα, κληρονομικότητα κλπ μπορεί να προδιαθέτουν για  Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης;
Δυστυχώς η πάθηση δεν προκαλεί συμπτώματα, παρά μόνο αν είναι πολύ αργά.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει το άτομο για να διαπιστωθεί αν πάσχει απόΓλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης;
Η διάγνωση για το Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης είναι πολλές φορές δύσκολη. Ο ειδικός Οφθαλμίατρος πρέπει σε κάθε ασθενή να παίρνει ένα πλήρες ιστορικό που θα περιλαμβάνει και γενικές παθήσεις του οργανισμού και όχι μόνο του ματιού. Όταν υπάρχει υποψία για Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης ο γιατρός πρέπει να συνιστά τον παρακάτω έλεγχο που περιλαμβάνει: 
 
 
Ποια είναι η θεραπεία ;
Η θεραπεία για το Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης είναι ίδια με το Χρόνιο απλό Γλαύκωμα.Στόχος μας στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι να μην αφήσουμε την πάθηση να μας οδηγήσει σε βλάβες του οπτικού νεύρου, γιατί οι βλάβες αυτές δεν είναι αναστρέψιμες. Τα όπλα που διαθέτουμε είναι τα φάρμακα ( κυρίως κολλύρια που μειώνουν την πίεση του ματιού), τα Laser (που είναι μια ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλής μέθοδος κυρίως όταν τα φάρμακα δεν είναι επαρκή ) , και τελικά, σπανιότερα, η εγχείρηση.
Ποια είναι η αναγκαία παρακολούθηση;
Σε άτομα με ήδη διαγνωσμένο γλαύκωμα πρέπει να γίνονται : ανά 3 μήνες περίπου μέτρηση της πίεσης του ματιού και ανά 6 μήνες ή και συχνότερα έλεγχος των οπτικών πεδίων ( με την μέθοδο της αυτόματης ηλεκτρονικής περιμετρίας ). Επίσης σε κάθε εξέταση πρέπει να ελέγχεται και το οπτικό νεύρο (με βυθοσκόπηση) για παρακολούθηση της κοίλανσης που μπορεί να προκαλέσει το γλαύκωμα. Καλό θα είναι να φωτογραφίζεται η κεφαλή του οπτικού νεύρου, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της γλαυκωματικής κοίλανσης και με νέα μηχανήματα όπως Laser scanning tomography και OCT -Οπτική Τομογραφία.  Καλό είναι ο ασθενής με γλαύκωμα να πραγματοποιεί συχνά αιματολογικά και λοιπά τσεκαπ για καλή ρύθμιση της καρδιαγγειακής λειτουργίας ( πχ τρίπλεξ καρωτίδων καρδιάς κλπ) και την θεραπεία συνυπαρχόντων νοσημάτων ( πχ. Διαβήτη, υπερλιπιδαιμιών κλπ)

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, , 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: , 210 2011933 και 211 0192839