Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ποιές ουσίες προκαλούν τύφλωση;
         
 

Ποιές ουσίες προκαλούν τύφλωση;

Με αφορμή το περιστατικό της νεαρής Αγγλίδας που τυφλώθηκε από ποτά μπόμπες στη Ζάκυνθο

Πολλοί ασθενείς και φίλοι μας έθεσαν το ερώτημα: Μα πως τυφλώθηκε ΄Αγγλίδα τουρίστρια;

Η Αγγλίδα τουρίστρια έχασε το φώς της γιατί προσεβλήθη το Οπτικό νεύρο των ματιών της απο Οπτική νευρίτιδα.
Το οπτικό νεύρο είναι το νεύρο του ματιού που κάνει μια σημαντική λειτουργία. Παίρνει τα οπτικά ερεθίσματα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και τα μεταφέρει στον εγκέφαλο (στον ινιακό λοβό) όπου γίνεται και η επεξεργασία αυτών των ερεθισμάτων.
Οπτικές νευρίτιδες είναι οι προσβολές των οπτικών ινών από διάφορες αιτίες.

Τοξικές οπτικές νευρίτιδες είναι οι παθήσεις του οπτικού νεύρου που οφείλονται σε εξωγενείς δηλητηριώδεις (τοξικές) ουσίες. Τέτοιες ουσίες είναι πολύ κοινές στη καθημερινή μας ζωή. Το κάπνισμα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αντισυλληπτικά φάρμακα, το κινίνο, η ινδική κάνναβις (χασίς- μαριχουάνα) , οι μπογιές με ανιλίνη, αντιφυματικά φάρμακα (Ethambutol) , ο μόλυβδος, το θάλλιο κλπ είναι μερικές μόνο από τις ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή του οπτικού νεύρου.

Όσα άτομα κάνουν ταυτόχρονα χρήση περισσοτέρων της μιας ουσιών ( πχ. πίνουν και καπνίζουν) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης οπτικής νευρίτιδας.. Αυτοί οι ασθενείς , εκτός από της διαταραχές της όρασης , εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις κατά την εξέταση των οπτικών πεδίων.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι νέοι που καταναλώνουν σε ορισμένα μπαράκια νοθευμένα ποτά ( μπόμπες). Τα ποτά αυτά νοθεύονται συνήθως με μεθυλική αλκοόλη ( ξυλόπνευμα). Η ουσία αυτή είναι επικίνδυνο δηλητήριο που καταστρέφει το οπτικό νεύρο και αποτελεί πολλές φορές αιτία τύφλωσης. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα άτομα που καταναλώνουν ρακί, τσίπουρο κλπ που στην διαδικασία απόσταξης δεν έχουν αφαιρεθεί τα κοτσάνια από τα στέμφυλα, ή συνεχίζεται η απόσταξη μέχρις οτου μετά την αιθυλική αλκοόλη παράγεται και μεθυλική αλκοόλη

Τι πρέπει να κάνουμε όταν υποψιαστούμε ότι έχουμε εμείς ή καποιος φίλος μας έχει καταναλώσει ποτά μπόμπες;

Το συντομότερο δυνατόν ζητάμε την βοήθεια ενός ειδικού Οφθαλμιάτρου ή πηγαίνουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο. Ο χρόνος είναι πολύτιμος...
Βέβαια η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Μακρυά από την χρήση ουσιών που μπορούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: https://www.biolaser.gr/index.php?instance=article&id=125