Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια
         
 

Τι είναι η Μ.Α.

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (Μ.Α.), είναι γνωστή διεθνώς σαν RETINITIS PIGMENTOSA.

Είναι η κύρια εκπρόσωπος των εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού που είναι  κληρονομικές.

Εμφανίζει ποικιλομορφία στις κλινικές εκδηλώσεις. Η πάθηση προκαλεί εκφύλιση και σε τελική φάση καταστροφή των φωτοϋποδοχέων του ματιού ( των ραβδίων και των κωνίων) . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της όρασης.

 

                      

 

Συμπτώματα

Αρχικά η Μ.Α. χαρακτηρίζεται από νυκταλωπία ήδη από την νεαρή ηλικία. Η νυκταλωπία προκαλεί δυσκολία στην όραση όταν βραδιάζει ή όταν είμαστε σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Η δυσκολία είναι πιο έντονη όταν από άπλετο φως μπούμε σε σκοτεινό χώρο πχ κινηματογράφο, θέατρο, μπαρ κλπ

Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες μορφές της Μ.Α. καταστρέφονται πρώτα οι φωτοϋποδοχεiς που είναι υπεύθυνοι για την όραση στο σκοτάδι και στο ημίφως και καλούνται ραβδία

Επειδή τα ραβδία βρίσκονται κυρίως στη περιφέρεια του αμφιβληστροειδή, παραβλάπτεται αρχικά η περιφερική όραση με αποτέλεσμα την στένωση των οπτικών πεδίων. Οι ασθενείς περιγράφουν αυτή την όραση σαν να βλέπουν μέσα από σωλήνα (σωληνοειδής όραση ή tunnel vision) .

Αργότερα μπορεί να προσβληθούν και τα κωνία, που είναι οι άλλοι φωτοϋποδοχείς και βρίσκονται στη κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς , την περιοχή της ωχράς κηλίδας. Τα κωνία είναι υπεύθυνα για την κεντρική ευκρινή όραση.

Σε πολλές μορφές της νόσου διατηρούνται περιφερικές νησίδες όρασης.

Οι πιο πολλοί ασθενείς διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα καλή κεντρική όραση. Πάντα όμως υπάρχει ο κίνδυνος της τελικής καταστροφής των κωνίων, με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση της οπτικής οξύτητας.

Σε άλλες μορφές της νόσου πρώτα καταστρέφεται η κεντρική όραση ( δυστροφία κωνίων). Χαρακτηριστικά , η κατάσταση δεν διορθώνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής.

 

Συχνότητα στον γενικό πληθυσμό

Η συχνότητα της Μ.Α. ανέρχεται σε 1 άτομο πάσχον σε 3 με 4 χιλιάδες του γενικού πληθυσμού. Η βαρύτητα της νόσου εξαρτάται από τον τρόπο της κληρονομικής μεταβίβασης, Κληρονομείται τόσο  με τον υπολειπόμενο και τον κυρίαρχο αυτοσωματικό χαρακτήρα όσο και με το φυλοσύνδετο. Στις περιπτώσεις υπολειπόμενου χαρακτήρα η νόσος εξελίσσεται ταχύτερα και βαρύτερα.

 

Θεραπεία

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την Μ.Α. Εντούτοις , σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες για την αποκάλυψη της αιτίας, την εξέλιξη και την θεραπεία της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Πιθανώς η βιταμίνη Α καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου σε ορισμένα άτομα. Βέβαια κάθε λήψη φαρμάκου, ακόμη και βιταμινών, πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης του θεράποντος ιατρού, για τον κίνδυνο παρενεργειών. Σε  εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη προσδιορισμού των υπεύθυνων γονιδίων και της ανάπτυξης ενός τεστ αίματος και άλλων κυττάρων για την αποκάλυψη της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου σε περιπτώσεις τεκνοποιίας πασχόντων γονέων.

Μια νέα ελπιδοφόρα μέθοδος έρχεται να δώσει νέα όπλα στη  προσπάθεια για αποκατάσταση της όρασης στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από παθήσεις που καταστρέφουν τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς. Ασθενείς με  παθήσεις όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η δυστροφία των κωνίων και ραβδίων, η νόσος Best, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος ( ΗΕΩ) και πιθανώς και άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, πιθανόν να μπορούν να αποκαταστήσουν μια μορφή όρασης με την βοήθεια ενός μικροτσίπ που θα τοποθετείται στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού.

 

 

Σχετικό άρθρο: Επιπλοκές μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας

 

 

 

 
Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 6946738344, 210 2011933.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα: 6946738344, 210 2011933 και 211 0192839

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/