Μυωπία Καταρράκτης Γλαύκωμα OCT Διαβήτης Check Up
Η σύγχρονη Ιατρική στην υπηρεσία του Ανθρώπου..
Greek English
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Νόσος Stargardt
         
 

 

Η Νόσος του Stargardt ή νεανική δυστροφία της ωχράς είναι γνωστή και σαν   δυστροφία της ωχράς του Stargardt. Συγγενής προς αυτή πάθηση είναι ή νόσος του ωχροκηλιδώδους βυθού ή Fundus Flavimaculatus. Είναι μια εκφυλιστική νόσος της ωχράς κηλίδας. Είναι η πιο συχνή νεανική κληρονομική δυστροφία της ωχράς. Κληρονομείται με  αυτοσωμικό υπολειπόμενο χαρακτήρα. Προσβάλει κατά κανόνα και τα δύο μάτια. Εμφανίζεται συνήθως πριν την ηλικία των  20 ετών  (ενώ η  Fundus Flavimaculatus εκδηλώνεται συνήθως στην ενήλικη ζωή). Είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που προκαλεί σιγά σιγά απώλεια της κεντρικής όρασης. Δεν επηρεάζει συνήθως την περιφερική όραση. Η συχνότητα προσβολής είναι 1 στα 10.000 παιδιά

        

Συμπτώματα

Συνήθως η διάγνωση γίνεται στα πλαίσια μιας συνηθισμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, κατά την σχολική ηλικία. Ο ασθενής δεν βλέπει καλά και παρά τις προσπάθειες του οφθαλμιάτρου για την εύρεση καταλλήλων γυαλιών, αυτό δεν καθίσταται δυνατόν. Επίσης υπάρχει δυσκολία στο γράψιμο και διάβασμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς και δυσκολία προσαρμογής από έναν φωτεινό χώρο σε έναν σκοτεινότερο. Στην εξέλιξη της νόσου εμφανίζονται σκοτώματα στην κεντρική όραση, καθώς και δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων. Προοδευτικά η κεντρική όραση συνεχώς μειώνεται.

 

   Εξετάσεις

 

Εκτός από την εξέταση και την φωτογράφηση του βυθού,(με χαρακτηριστικές εικόνες της ωχράς σαν «σφυρηλατημένος ορείχαλκος» ή « δίκην ιχνών κοχλίου» ή σε προχωρημένα στάδια «δίκην οφθαλμού βοός», καθώς επίσης και την φλουοροαγγειογραφία, άλλη χρήσιμη εξέταση   είναι το OCT. Με αυτή μπορούμε να διαπιστώσουμε στοιχεία της νόσου, καθώς επίσης και την πορεία της. Το πλεονέκτημα της OCT είναι ότι πρόκειται για μία ανώδυνη, εντελώς ακίνδυνη εξέταση που προσφέρει στον γιατρό πολλές πληροφορίες.  Το άτομο που πάσχει από την νόσο θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον οφθαλμίατρο, όχι μόνο για την εξέλιξη της ίδιας της νόσου, αλλά και γιατί ο ασθενής αυτός κινδυνεύει από την εμφάνιση και άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως κάθε συνάνθρωπός μας. Αυτό που είναι συνηθισμένο σε άτομα που πάσχουν από κάποιο μη, ακόμα, ιάσιμο νόσημα, είναι να θεωρούν ότι «δεν γίνεται τίποτα» και έτσι να απογοητεύονται, αμελώντας και την ετήσια οφθαλμολογική εξέταση που θα πρέπει να υποβάλλεται προληπτικά κάθε άνθρωπος

 

Γενετικές έρευνες

 

Το 1997 επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν το γονίδιο που προκαλεί την νόσο. Η δυσλειτουργία του γονιδίου  ABCA4  προκαλεί την εναπόθεση λιποφουσκίνης στον αμφιβληστροειδή , στην ωχρά, και έτσι προχωρεί η νόσος.

 

   Θεραπεία

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη κάποια αποτελεσματική θεραπεία. Χορηγούμε στον ασθενή βοηθήματα χαμηλής όραση, και επιδιώκουμε την εργασία σε συνθήκες καλού φωτισμού. Επίσης σύμφωνα με μελέτες, βοήθεια προσφέρουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής με ιχνοστοιχεία, τα οποία πρέπει να δίδονται με προσοχή, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα, και πάντα μετά από την έγκριση του οφθαλμιάτρου. Έχει βρεθεί ότι όταν οι ασθενείς προστατεύονται από την άμεση έκθεση στο έντονο φως και την υπεριώδη ακτινοβολία, φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο, η πάθηση έχει επιβραδυνόμενη εξέλιξη . Πρόσφατα, έχει αναπτυχθεί η έρευνα για γονιδιακή θεραπεία, καθώς και για την ανάπτυξη τεχνητής όρασης. Βέβαια έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρις ότου αυτές οι θεραπείες   εφαρμοστούν στην καθημερινή θεραπευτική πράξη.

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου  , 6946738344, 210 2011933, 211 0192839.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και κοντά στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

e-mail: vaspap2010@gmail.com
 


Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/